Loading....

SNU på Arendalsuka 2019

I år deltok SNU på Arendalsuka og arrangerte hele tre forskjellige eventer om prevensjon, samtykkelov og seksualitet i samfunnet.

 

Sentralstyremedlemmene Oda, Katinka, Sol og Rebecca arrangerte og deltok på Arendalsuka 2019 for SNU. I samarbeid med Sex og Politikk, Sex og Samfunn og RFSU Norge var vi med i det nasjonale SRHR-nettverket sitt eget opplegg om seksuell helse og rettigheter ved kaia i Arendal Sentrum.

 

Panelsamtale om seksualitetsundervisning i Arendal og omegn

Styremedlem i SNU, Sol, deltok som deltaker i en panelsamtale om seksualitetsundervisning for unge i Arendal, arrangert av Sex og Politikk. Tittelen på samtalen var “Heia ungdommens bystyre! De setter seksualitetsundervisning i skolen på lokalpolitisk agenda”. I panelet var to ungdomspolitikere fra ungdommens bystyre i Arendal. Sol fortalte om SNU sitt nye prosjekt, KISS-ambassadørene og viktigheten av at unge lærer bort til unge om seksualitet. Samtidig påpekte hun at SNUs medlemmer og unge vi kommer i kontakt med spesielt etterspør skeiv kjærlighet, MER seksualitetsundervisning gjennom grunnskolen og mindre kleine lærere. De fleste i publikum var helsesykepleiere fra hele vestlandet, og Sol oppfordret de til å knytte tett tverrfaglig samarbeid med lærere, rektor og ungdomsorganisasjoner samt ungdomsråd og ungdomspolitikere lokalt, for å sikre en helhetlig og god seksualitetsundervisning.

 

5 kjappe om unges seksualitet

Styremedlemmene i SNU, Rebecca og Sol, holdt debatt med representanter fra alle ungdomspartiene med en tvist. Hver ungdomspolitiker fikk hver sin hatt med logoen til sitt parti på og utdelt en stav med en grønn og rød side. Politikerne måtte svare og gi en begrunnelse på 5 spørsmål om seksualitet for unge. Underveis ga Anneli fra Sex og Samfunn gode fakta på nåværende seksualpolitikk og rapporter om temaet. Deretter ble det debatt med spørsmål fra en fullsatt sal. En morsom og informativ debatt!

 

SEX BOOST! Ja til et seksualpositivt samfunn!

Sammen med RFSU og Helsestasjonen for kjønn og seksualitet arrangerte vi i SNU et foredrag og debatt med flere politikere og interesseorganisasjoner. Fokuset på debatten og foredraget var at ønsket om å se positivt på seksualiteten og fokusere på lyst, nytelse og helhetlig samtykke. Ofte dreier debatten seg om alt som er dårlig, vondt og vanskelig. Men sex skal jo egentlig være noe lystbetont! Vi må også huske å snakke om de positive sidene ved seksualitet og ha ærlige, åpne samtaler om tematikken.

 

Hvorfor burde vi ha en norsk samtykkelov?

SNU modererte og ledet en panelsamtale med Patricia Kaatee fra Amnesty og daglig leder i DIXI ressurssenter for voldtatte, Rannveig Kvifte Andresen. I samtalen diskuterte vi hvorfor vi burde ha en norsk samtykkelov. Vi snakket også om hva vi legger til grunn som engasjert samtykke som et begrep. I tillegg snakket vi om hvordan en kan sikre voldtektsofre sin rettssikkerhet ved en norsk samtykkelov, hvordan vi kan arbeide med eventuelle utfordringer knyttet til en slik lov og til slutt hva man kan gjøre for å gjøre en virkelighet ut av en norsk samtykkelov. Det ble en intens spørrerunde fra publikum i salen, hvor det var delte meninger for hva Norge bør gjøre.

SNUs opplevelse

Det var noen hektiske, men spennende dager for SNU på Arendalsuka 2019, og vi er veldig fornøyde med å ha hatt fullsatte saler og fått ha gode, viktige diskusjoner rundt tematikk seksuell helse og rettigheter. Vi gleder oss allerede til Arendalsuka 2020!